Despre

Programul de studii SISTEME DE PRODUCTIE DIGITALE din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca – extensia Bistrita, a fost acreditat provizoriu în anul 2005 si autorizat in 2012. Programul funcţionează în cadrul Facultăţii de Construcţii de Maşini din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca si este coordonat de catre departamnetu Ingineria Proiecatrii si Robotica.

Producția digitală este aplicarea sistemelor informatice la servicii de fabricație, lanțuri de aprovizionare, produse și procese. Sistemele de producție digitale leagă sistemele și procesele din toate domeniile de producție pentru a crea o abordare integrată a producției, de la proiectare la producție și până la întreținerea produselor finale.

Specializarea „sisteme de producție digitale” poate fi împărțită în trei zone principale: ciclul de viață al produsului, producția inteligentă și managementul lanțului valoric. Fiecare dintre acestea se referă la un aspect diferit al execuției producției, de la design și inovație de produs, și apoi la îmbunătățirea liniilor de producție și optimizarea resurselor pentru produse mai bune și satisfacție sporită a clienților. Ciclul de viață al produsului începe cu proiectarea, continuă cu producția efectivă și apoi cu utilizarea. Fiecare pas folosește date digitale pentru a permite revizuirea specificațiilor de proiectare în timpul procesului de fabricație. Fabrica inteligentă implică utilizarea de mașini inteligente, senzori și instrumente pentru a oferi feedback în timp real despre procese și tehnologia de fabricație. Prin unirea tehnologiei operaționale și a tehnologiei informației, această transformare digitală permite o mai mare vizibilitate a proceselor din fabrică, control și optimizare pentru a îmbunătăți performanța. Managementul lanțului valoric se concentrează pe reducerea resurselor pentru a crea un proces optim, cu scăderea stocurilor, menținând în același timp calitatea produsului și satisfacția clienților.

Prin modelarea și simularea echipamentelor, sistemelor și proceselor de producție este posibilă îmbunătățirea calității procesului de luare a deciziilor de producție, îmbunătățind în același timp procesele pentru a crea economii de costuri, pentru a reduce timpul de comercializare și pentru a crea un proces de producție care să unească instrumentele digitale cu executarea fizică a producției. Prin utilizarea unui proces care este centrat pe sisteme de calcul, producătorii pot crea un fir digital prin procesul de fabricație pentru a analiza datele de-a lungul ciclului de viață al produsului și pentru a crea procese acționabile. Sistemele de producție digitale permit, de asemenea, transmiterea datelor de la clienți către managerii de produse pentru a anticipa cererea și orice cerințe de întreținere în curs de desfășurare, pentru livrarea unor produse centrate pe nevoile clienților.

Pe lângă optimizarea proceselor de producție, digitalizarea oferă o serie de avantaje și pentru proiectare. Aceste avantaje încep cu utilizarea software-ului de modelare 3D pentru a proiecta instrumente și echipamente de producție, precum și pentru a fundamenta fluxurile de producție. Prin simulare este posibilă identificarea căilor de îmbunătățire a proceselor, pentru a fi mai ieftine și productive. Este posibilă monitorizarea sistemelor de producție pentru a evalua orice abateri sau probleme în producție, astfel încât acestea să poată fi abordate rapid. Pe lângă optimizarea proceselor, digitalizarea poate fi utilizată pentru a face schimbări rapide în proiectarea produselor, evaluând în același timp adecvarea acestora. Acest proces poate fi realizat prin proiectare bazată pe cloud.

Sistemele de producția digitală vor crește ca importanță de la un an la altul, pe măsură ce utilizarea informației pentru procesele de producție devine din ce în ce mai automatizată. Cu sisteme de producție capabile să interacționeze între ele, dar și cu alte sisteme din cadrul organizației, creșterea industriei 4.0 pare să continue tendința producției combinate pentru a îmbunătăți și eficientiza procesele de producție.